Бургас ще има нови паркинги
Дата: 2008-07-31

Община Бургас откри процедура по Закона за обществените поръчки за отстъпване право на строеж на подземни градски паркинги, каза главният архитект на Бургас Весела Илиева.

Първите два подземни паркинга ще бъдат изградени от частни инвеститори в комплексите Лазур и Зорница. Предложението за терена пред блок 77 в жк Лазур беше прието на сесия на ОбС в четвъртък. Съоръжението ще е за 280 коли.

Вторият проект ще бъде пред блок 47 в жк Зорница. Това предложение ще бъде внесено на следващата сесия на съвета. "Паркингите ще бъдат изградени чрез отстъпване право на строеж на инвеститор, срещу което общината да получи обезщетение в собственост или в средства", обясни арх. Илиева.

Проучват се други терени в жк Лазур, а също и в центъра на града. До училище Иван Вазов ще бъде изграден подземен паркинг, а на откритата част - спортна площадка. Подземно съоръжение ще има и под площад Тройката, проучват се и други възможности.

Идеята на архитектите от общината е във всеки от бургаските комплекси да се направи централно ядро и около него да се изградят и останалите паркинги.

Всеки момент трябва да започне изграждането на подземния паркинг на площад Св.св. Кирил и Методий. Съоръжението ще бъде върху площ от 4 дка. Очакваният размер на инвестицията е за 20 млн. лева. За 30-годишния срок на концесията общината ще получи над 5 млн. лева от такси, а след изтичането на срока съоръжението ще остане нейна собственост. "Концесионерът Глобал технолоджи къмпани АД ще бъде въведен във владение на площада веднага щом представи проектите и поиска разрешение за изграждане на външни връзки", добави главният архитект.Междувременно общината е разработила и схема за облекчаване на движението в града. Кръстовище Трапезица и моста Владимир Павлов ще бъдат освободени от тежкотоварни автомобили, които ще минават по обиколен маршрут по улица Крайезерна, реши общинският съвет. По този начин ще бъдат редуцирани опашките от автомобили на задъхващото се от години кръстовище и ще бъде сведена до минимум опасността от пропадане на моста.

"Тези мерки няма да решат изцяло транспортните проблеми на града, но в значителна степен ще облекчат пътния трафик и организацията на транспорта, могат да се реализират бързо и за тях се изисква минимално финансиране", коментира общинският съветник от ГЕРБ Иван Вълков.

Във връзка с предложението е въведена нова организация на движение на кръговите кръстовища на изхода на Бургас за София и Варна. Досега Бургас беше печално известен с обратното движение на кръговите кръстовища спрямо целия свят. Сега с предимство са автомобилите, които са в кръстовището. Отзивите са положителни и пропускливостта на трафика е по-голяма.Общинската администрация работи и по проект за разширение на пътната отсечка между жк Меден рудник и кръстовището Бургас - Созопол. Лентите за движение в двете посоки ще бъдат увеличени с по още една за сметка на зелената разделителна линия и банкета.

ОБЯВИ | ТЪРСЕНЕ | ПУБЛИКУВАНЕ | БОРСИ | ФОРУМ |
Туристически обяви | Новини | Бургас ще има нови паркинги
Българска туристическа борса е единно издание на БТК, БАТА, БААТ, БХРА