Блусфест "Да живее 1905 г."
Дата: 2005-01-08

Най-добрите блус-изпълнители отново се събират под един покрив. Звездите на блуса и рокендрола ще свирят в два поредни дни на превърналия се вече в традиция фестивал. Предстоящото му издание е кръстено от организаторите му “Да живее 1905 г.“.

“На БЛУСФЕСТА ще участват много академични личности - доктори, професори и доценти по улично право. Те ще пеят за каузата “ през януари да грейне юнско слънце ” и никога повече да няма червени, 10-метрови и всякакви други, опасни за здравето на човека, вълни.”, съобщи барабанистът на Бараби Блус Бенд, Янко Кузманов- Янек.

През 1996 г. в ексклузивно интервю за ПАСПОРТ в Букурещ, блуслегендата Джон Мейл разказа, че негов кумир е линчуваният през 1905 г. едноок свирач на банджо Джейк Хокинс. Джейк се превръща в култ, след като е линчуван от Ку Клукс Клан в щата Кентъкил Расистите му позволяват в предсмъртния си час да изсвири на банджо и хармоника с примка на шията песента “Свобода за черна Америка”.

Наскоро специално за предаването за пътешествия ПАСПОРТ по TV 7 ДНИ, един от наследниците на Джейк Хокинс, носещ неговото име и една от звездите на гамбийската телевизия, разказа историята на своето семейство. Той е правнук на брата на Хокинс. Прадядото на Джейк се преселва в символа на свободата за негрите - Либерия и става инициатор за преместването на цялата му многобройна фамилия там. В духа на семейната история Джейк е на мнение, че блусът е музика правена и слушана от свободни хора.
Вдъхновен от историята на стария Джейк Хокинс, идеологът на растафарианството в Ямайка Маркъс Гарви развива през 20-те години на ХХ век концепцията за “Завръщането в Африка” – завръщането на отново свободните чернокожи в тяхната истинска родина.

БЛУСФЕСТ 2005 г. ще е в Дом на културата ”Средец” на 08.01.05 г.

В блус маратонa ще се включат Бараби Блус Бенд, Васко Кръпката, Камен Кацата, Каскадьори, Двуглавите еднорози, Blues Trafic, Три и половина, Динамитър Блус Бенд, BlueAll & GuitarNick, Воден Дух. Организаторите гарантират същия качествен звук.

Начало на концертите: 18:30 ч.

Билети на входа на Дом на културата “Средец”.

Организатори: Компютър Офис и ПАСПОРТ-МЕДИА

ОБЯВИ | ТЪРСЕНЕ | ПУБЛИКУВАНЕ | БОРСИ | ФОРУМ |
Туристически обяви | Празници и панаири | Блусфест "Да живее 1905 г."
Българска туристическа борса е единно издание на БТК, БАТА, БААТ, БХРА